Hem / Vad gör en samtalsterapeut?
En samtalsterapeut arbetar med olika sorters terapi som fokuserar på att ge människor verktyg för personlig utveckling. Det kan exempelvis vara personer som lever och tampas med ADHD som behöver lite extra stöttning i livet. Genom samtalet växer en djupare självkännedom fram och tack vare detta kan klienten identifiera såväl beteende- som tankemönster hos sig själv. Dessa mönster kan ändras för ett ökat välbefinnande. Beroende på om du har en legitimation i grunden kan du jobba inom olika sektorer och fält. Men du måste inte vara psykolog eller socionom för att bli livscoach. Kunskap inom personlig utveckling brukar efterfrågas i näringslivet.
Samtalsterapeuten fokuserar alltså på terapeutiska samtal för personlig utveckling. Samtalen har oftast inslag av KBT och/eller ACT och syftar till att ge klienten verktyg för att förändra sina ibland negativa beteende- och tankemönster. Vad som är negativa mönster varierar från person till person, då saker påverkar oss alla olika. Det kan handla om att stötta en person som nyligen fått livsomvändande besked, som exempelvis en ADHD-diagnos och behöver genomgå en ADHD-utredning, och då kan du som terapeut finnas där för personen och stötta med verktyg som kan vara till hjälp för att hantera den nya vardagen. Terapisamtalen kan också ge klienten redskap att förverkliga sig själv, det vill säga att uppnå sina mål och drömmar.
Det finns flera utbildningsmöjligheter för dig som vill bli samtalsterapeut. Du kan välja att gå en psykolog- eller terapeututbildning på högskolenivå, eller så kan du gå en egenfinansierad utbildning till att bli diplomerad samtalsterapeut.
Hos Humanova kan du läsa just samtalsterapi-utbildning som varar i tre år. Det rör sig med andra ord om en grundlig diplomutbildning. Självkännedom är terapins främsta redskap, så under sex terminer och totalt tre år studerar du inte bara hur du kan hjälpa andra finna sig själva utan hur du kan leda dig själv framåt. Terapiformen kallas integrativ psykoterapi, och efter denna utbildning till diplomerad samtalsterapeut kommer du kunna coacha andra till att växa. Utbildningen kan fungera som påbyggnad för exempelvis kuratorer och socionomer.
Här nedan kan du läsa mer om ytterligare utbildningar som kan gynna dig i din karriär som samtalsterapeut:
Du kan arbeta som samtalsterapeut i en rad sammanhang, i såväl privat som offentlig sektor. Eftersom många använder samtalsterapiutbildningen som en påbyggnadsutbildning efter exempelvis socionomprogrammet öppnas dörrar till allt från ledarskapsutveckling till terapibehandling. I rubrikerna som följer här nedanför får du tips på vilka arbetsplatser du kan välja efter utbildningen – inspireras inför din nya karriär!
Med tanke på hur mångsidig samtalsterapeutens kunskap är begränsas din nya roll inte till ett eller två sammanhang. Beroende på vad du hade med dig innan samtalsterapiutbildningen kan du jobba inom fält som hälsa, kriminalitet och företag. Nedanför listas vanliga arbetsplatser och -områden för samtalsterapeuter:
Söker du efter lediga jobb som samtalsterapeut? Hos Allaterapeutjobb.se kan du se vilka terapeuttjänster du kan söka här och nu. Sajten kan också fungera som en inspiration inför den nya utbildningen och karriären, och ge dig förslag på möjliga arbetsingångar i framtiden. Genom att läsa olika platsannonser kan du bilda dig en uppfattning om vad som krävs för att få ett visst terapeut-jobb. På Allaterapeutjobb.se samlas lediga tjänster från både privat och offentlig sektor. Du kan sortera jobben utifrån stad eller län.
Som samtalsterapeut kan du räkna med en lön på cirka 30 000 kronor och uppåt. I den offentliga sektorn är ingångslönen oftast lägre, och detta trots att offentliga jobb vanligen ställer krav på psykolog- eller socionomutbildning. Framtidsutsikterna för att jobba som samtalsterapeut beskrivs som goda i ett kort- och långsiktigt perspektiv. Beroende på vilka utbildningar du har i grunden ser löneläget olika ut. Om du har eget företag inom samtalsterapi kan du forma din egen roll och lön. Läs mer om samtalsterapeutens lön och arbetsmarknad på Allastudier.se och liknande sajter.