Gynekologi

Hem / Gynekologi

Gynekologi är den gren inom medicin som koncentreras kring kvinnans livmoder, slida och äggstockar.

Vad gör en gynekolog?

En gynekolog är specialist inom funktion och sjukdomar hos kvinnors underliv, förlossningar och graviditeter. En läkarlegitimation krävs för att därefter utbilda sig vidare till gynekolog. Läkarprogrammet läses under 5,5 år på universitetet, varefter en AT-tjänstgöring behöver genomföras. En gynekolog kan arbeta på ungdomsmottagningar, sjukhus och barnmorskemottagningar. Hen kan ge råd och rekommendera vidare behandling. Läs mer om gynekologi på Fass.

Jobba som gynekolog

Att vara gynekolog handlar om att vara expert på kvinnors hälsa, men framför allt om att vara medresenär genom livets stora faser – från ungdomens början till den mogna ålderns förändringar. Som gynekolog har du inte bara ett jobb, du tar hand om hela kvinnans välmående, från diagnostik till behandling och förebyggande vård. Oavsett om det är på en ungdomsmottagning, specialistklinik eller på en förlossningsavdelning, så finns du där för att stödja kvinnor genom deras viktigaste livsögonblick. Varje dag ger dig nya utmaningar och möjligheter att påverka liv på ett djupare plan, i en miljö som är både stimulerande och fylld av mening.

Arbetsuppgifterna består bland annat av:

  • Undersöka och diagnostisera sjukdomar relaterade till kvinnors reproduktionsorgan.
  • Genomföra gynekologiska rutinkontroller och ultraljud.
  • Behandla och följa upp sjukdomar som cystor, endometrios och myom.
  • Hantera fertilitetsproblem och assistera vid reproduktiv vård.
  • Utföra kirurgiska ingrepp, såsom kejsarsnitt och hysterektomier.
  • Arbeta med graviditetsvård, förlossningar och eftervård.
  • Rådgivning och preventivmedelsrådgivning för patienter i olika livsstadier.

Testa livet som gynekologkonsult

Att arbeta som gynekologkonsult innebär frihet och flexibilitet, samtidigt som du får chansen att utveckla din expertis inom flera vårdkontexter. Genom samarbete med olika bemanningsföretag kan du välja när, var och hur du vill arbeta, vilket ger dig kontroll över din karriär och balans i livet.

Bonliva

Bonliva är ett av de ledande bemanningsföretagen i Norden, specialiserat på vård och omsorg. Genom att samarbeta med Bonliva som gynekologkonsult får du tillgång till ett brett nätverk av uppdrag över hela Sverige. Deras engagerade supportteam säkerställer att du får bästa möjliga förutsättningar för att leverera kvalitetsvård och vidareutvecklas i din roll.

Läkarjouren

Läkarjouren erbjuder personligt anpassade konsultuppdrag med fokus på din flexibilitet och trivsel. Som gynekologkonsult via Läkarjouren kan du skräddarsy din arbetssituation efter dina behov, vilket ger dig friheten att kombinera professionellt engagemang med en meningsfull balans i livet.

Dedicare

Dedicare är en stark aktör inom vårdbemanning med fokus på långsiktiga relationer och professionell utveckling. Som gynekologkonsult hos Dedicare kan du vara trygg i att de arbetar för att hitta uppdrag som passar dina kompetenser och karriärmål, samtidigt som de ger dig kontinuerligt stöd och vägledning i ditt arbete.

Olika typer av gynekologi

Obstetrik

Obstetrik är läran om förlossning, graviditet och barnsäng. Den är en gren av medicinen som behandlar anatomin på de kvinnliga könsorganen och bäckenet samt patologi och fysiologi hos graviditeter.

Andrologi

Andrologi behandlar mannens könsorgan, hormonproduktion och sexuella funktion, samt olika sjukdomstillstånd som drabbar män. Hit hör fertilitetsproblematik, hormonella obalanser och sjukdomar i genitalier. Även potensproblem utreds och behandlas.

Gynekologisk undersökning

Gynekologen utför gynekologiska undersökningar vilket innebär att undersöka slidan, livmodern och äggstockarna på patienten. Undersökning kan göras för att ta cellprov, sätta in spiral eller vid könssjukdomar. Patienten sitter i en gynstol med en lampa riktad mot underlivet. Vaginalt ultraljud kan göras med hjälp av en stav, för att undersöka orsaken till magsmärtor eller oregelbundna blödningar. Cellprov tas från livmoderhalsen för att tidigt upptäcka cellförändringar.


Måste man raka sig inför gynundersökning?

Nej, du behöver inte raka sig inför en gynekologisk undersökning. Läkare och gynekologer är vana vid alla kroppstyper och hårvarianter och deras främsta mål är att se till att du är frisk och att ge dig bästa möjliga vård. Många kvinnor föredrar att ha hår där nere, med andra kanske känner sig mer bekväma om de rakar, trimmar, gör IPL-laser eller permanent hårborttagning, men det är ett personligt val och inte något som krävs.

När behöver jag träffa en gynekolog?

Ett antal vanliga sjukdomar och åkommor kan innebära att du behöver träffa en gynekolog. Hit hör:

  • Blödningsrubbningar
  • Endometriecancer
  • PCOS
  • Klimakteriebesvär,
  • PMS eller premenstruellt dysforiskt syndrom,
  • Spiralkomplikationer
  • Endometrios
  • Ovarialcystor
  • Cervicit
  • Olika könssjukdomar som genital herpes, klamydia, kondylom, gonorré, HPV, mykoplasma, flatlöss, hepatit, syfilis, skabb och HIV kan också behandlas av en gynekolog.

Läs mer