Öron, näsa, hals

Hem / Öron, näsa, hals

Öron, näsa och hals kan drabbas av en lång rad åkommor. Infektioner är vanligt förekommande, där bihåleinflammation kan uppkomma. Andra åkommor är påssjuka, körtelfeber och scharlakansfeber. Öron kan också drabbas av vaxproppar, kristallsjuka, hörselgångseksem och öroninflammation. Det är vanligt att få nedsatt lukt- och smaksinne vid nästäppa och svullna slemhinnor. Näsblod, näspolyper och rinnsnuva är också vanligt.

Vad kallas en öron näsa hals läkare?

Den medicinska inriktningen för sjukdomar i öron, näsa och hals brukar benämnas otolaryngologi eller otorhinolaryngologi. En ÖNH-läkare tar hand om remitterade patienter som har åkommor i öron, näsa och hals. ÖNH är en egen specialitet och kräver sex år på läkarprogrammet. Därefter går det att ansöka om en läkarlegitimation. Vill du söka vård hos din närmaste specialist kan du hitta den på vården.se.

Öron-, näs - och halssjukdomar

Vanliga sjukdomar som vuxna drabbas av är röstproblem och heshet, nästäppa vilket kan uppkomma på grund av polyper, nedsatt hörsel och näsblödningar. Om halsinfektioner blir svåra kan de leda till att varsamlingar behöver tömmas. Tumörer i öron, näsa och hals behöver också vård.

En vaxpropp i örat kan ge nedsatt hörsel, medan öroninflammation i samband med förkylning ger smärta. Vasomotorisk rinit eller rinnsnuva kan utlösas av torr luft och starka lukter.

Öron-, näs - och halssjukdomar - barn

Öroninflammation är en vanligt förekommande sjukdom i örat hos barn. Den uppkommer vid förkylning och kan ge försämrad hörsel och lock i örat. Barn får också ofta halsfluss samt förstorade halsmandlar, vilket kan ge svårigheter att svälja och andas. Näsblod är vanligt förekommande hos barn som ofta har tunna blodkärl i näsan där blodkärlen kan brista vid torra slemhinnor eller förkylning. Barn kan få bihåleinflammation med inflammation främst i silbenshålorna.

Öronläkare

En öronläkare kallas också för otolog och är specialiserad på sjukdomar i öronen. Otologen arbetar ofta på medicinska enheter som behandlar öron, näsa och hals, balans och hörsel. Inom området går det att arbeta som hörselläkare, öronkirurg och forskare. En öron-, näsa- och halsläkare är utbildad läkare med specialistutbildning.

Näsläkare

En näsläkare eller rinolog är specialist inom otorhinolaryngologi, vilket är läran om öron, näsa och hals. Utbildningen sker vid det sexåriga läkarprogrammet som sedan leder till läkarexamen. Därefter följer specialistutbildning som ST-läkare där den blivande ÖNH-läkaren roterar mellan olika sektioner på en ÖNH-klinik.

Halsläkare

En halsläkare kan också benämnas laryngolog och är specialiserad på att hitta och behandla problem i halsområdet. Utbildningen sker vid ett sexårigt läkarprogram vilket följs av läkarexamen. Med efterföljande specialistutbildning som ST-läkare ges kunskaper kring behandling och diagnosticering av problem i öron, näsa och hals, via arbete vid en ÖNH-klinik.

Husmorsknep

Huskurer eller husmorsknep är olika metoder för att lindra förkylning hemmavid. Dessa beprövade knep har förts vidare i flera generationer, där olika metoder har visat sig kunna minska de besvär vi upplever vid sjukdom. Du kan själv prova dem hemma, så länge de inte är skadliga för hälsan.

Husmorsknep hosta

Lökbad är ett knep mot hosta, som innebär att en gul lök grovhackas och läggs i en skål med varmt vatten. Ångorna som uppstår verkar hostdämpande. Att dricka varm röd saft före läggdags verkar slemlösande, tack vare vätskan och sockret.

Husmorsknep halsont

För lindring kan du gurgla halsen med saltvatten, ett glas ljummet vatten blandat med en tesked salt. En varm kopp te med honung lenar och är bakteriedödande. Timjante med varmt vatten och en tesked torkad timjan kan också lindra halsont.

Husmorsknep nästäppa

Med en nässköljare kan du lindra nästäppa. Gör egen koksaltlösning där du blandar en deciliter ljummet vatten med ett kryddmått salt. Smörj torra nässlemhinnor med olja, t ex rapsolja eller kokosolja. Sov med huvudet högt för att minska nässvullnaden.

Husmorsknep förkylning

En kopp ingefärate med honung kan minska dina förkylningssymtom. Varmt te och soppa kan vara enklare att förtära när du är sjuk, att dricka tillräckligt mycket vätska är viktigt vid feber. Frukter som innehåller C-vitamin är också bra vid förkylning.

Läs mer