Sjukdomar – lista på olika besvär

Här kan du läsa mer om vanliga sjukdomar som behandlas med hjälp av kirurgi, gynekologi, urologi och medicin för ögon, öron, näsa och hals. Du kan även hitta mer information om plastikkirurgi. Vidare listas hur du som patient söker vård i Stockholm och Uppsala. Om du är intresserad av att arbeta som läkare i Stockholm eller Uppsala finns information här.

Läs Mer

Kirurgi

Här listas vanliga sjukdomar som åtgärdas med kirurgi. Bland de sjukdomar som behandlas kirurgiskt finns akuta buksmärtor, blindtarmsinflammation, tumörer av olika slag och mjältruptur. Vid akut gallvägssjukdom kan kirurgi krävas för att ta bort gallblåsan. Olika former av bråck, som i bukhålan och ljumsken kan behöva åtgärdas via kirurgi, då ett fullt utvecklat bråck ofta inte går tillbaka. Läs mer på vår sida om kirurgi.

Gynekologi

Här beskrivs olika former av gynekologi och hur en gynekologisk undersökning genomförs. Det finns ett antal vanliga sjukdomar som kan innebära att du behöver undersökas av gynekolog. Bland listan på vanliga gynekologiska sjukdomar finns:

  • Cellförändringar
  • Endometrios
  • Bakteriell vaginos
  • Polycystiska ovarier

Dysmenorré eller muskelkrampsliknande smärtor vid menstruation, vestibulit samt candidavulvoganit finns bland sjukdomar som du snabbt kan få hjälp med, samt mensförskjutning eller glömda p-piller. Läs mer på vår sida om gynekologi.

Plastikkirurgi

Lär dig mer om plastikkirurgi, hur den tillämpas och vilka kunskaper som krävs. Här finns två huvudkategorier; rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi. Du får veta mer om vanliga kirurgiska ingrepp och när de behövs. Det finns flera erkända kliniker i Uppsala och Stockholm där du kan få hjälp med kirurgiska ingrepp. Estetisk kirurgi kallas också för plastikkirurgi och hit hör läpp- och bröstförstoring, fettsugning, näsplastik, bröstlyft, bröstförminskning och ansiktslyftning. Läs mer om plastikkirurgi.

Öron, näsa, hals

Här listas vanliga öron-, näsa- och halssjukdomar hos vuxna och barn samt vad läkare gör inom dessa medicinska inriktningar. Du kan även läsa mer om husmorsknep för vanligt förekommande sjukdomar i öron, näsa och hals. Bland vanliga sjukdomar som drabbar dessa områden finns epistaxis eller näsblödning, hörselgångsinflammation, afteblåsor, hosta och herpesmunsår. Barn drabbas ofta av torsk, vilket är en svampbeläggning på tungan. Andra vanliga sjukdomar är bihåleinflammation, tinnitus, muntorrhet och tandproblem. Läs mer på vår sida om öron, näsa och hals.

Urologi

I avdelningen urologi behandlas vanliga sjukdomar inom urologi, där du kan läsa om hur urologer arbetar med olika cancerformer. Det finns vård som är specifikt anpassad till kvinnor och män, där du får kontakt med en erfaren urolog. Du kan här läsa mer information om hur du på bästa sätt tar hand om din prostata och vad du kan göra för att undvika problem. Bland vanliga urologiska sjukdomar finns prostatacancer, urinvägsinfektion, inkontinens och njursten. Läs mer på vår sida om urologi.

Ögon

Här kan du läsa om vanliga ögonsjukdomar, vilken vård du ska söka vid respektive sjukdom och hur du hittar rätt specialist som kan hjälpa dig med dina specifika besvär. Bland vanliga ögonsjukdomar finns när- och långsynthet, grön och grå starr, regnbågshinneinflammation och glaskroppsavlossning. Mer ovanliga ögonsjukdomar beskrivs också, som lebers sjukdom, trakom och uveit. Läs mer på vår sida om ögonsjukdomar.

Permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning är en process där hår avlägsnas för en långvarig eller evig tid, till skillnad från tillfälliga metoder som rakning eller vaxning. Tekniker för permanent hårborttagning inkluderar elektrolys, laserhårborttagning och Intense Pulsed Light (IPL). Dessa metoder riktar sig till hårsäcken, med syfte att förhindra eller minska framtida hårväxt. Resultat, behandlingstid och kostnad kan variera beroende på individens specifika hud- och hårtyp, samt vald metod för hårborttagning.

IPL-laser

IPL-laser är en icke-invasiv kosmetisk behandlingsmetod som används för en rad olika ändamål, inklusive hårborttagning, hudföryngring och behandling av vissa hudåkommor. IPL-enheter avger korta men intensiva ljuspulser över ett brett spektrum av våglängder, vilket kan absorberas av huden och omvandlas till värme. Denna värme skadar specifikt vissa strukturer i huden, som till exempel hårsäckar vid hårborttagning, vilket leder till önskade estetiska resultat.

Microneedling

Microneedling är en kosmetisk behandling som använder små, fina nålar för att skapa kontrollerade mikroskopiska skador på huden, vilket stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess och främjar produktionen av kollagen och elastin. Denna procedur kan hjälpa till att förbättra hudens textur, minska rynkor och fina linjer, behandla akneärr och reducera hyperpigmentering.

Fillers/injektionsbehandling

Fillerbehandling är en form av injektionsbehandling som används för att fylla ut linjer och rynkor, ge volym till ansiktet och förbättra kroppens konturer. Behandlingen utförs genom att injicera specifika ämnen, oftast hyaluronsyra, i huden. Även om resultaten är omedelbara, kan det ta några dagar till två veckor för svullnad och eventuella blåmärken att lägga sig, vilket ger det slutgiltiga resultatet. Läs mer om fillers här!

Microdermabrasion

Microdermabrasion är en icke-invasiv hudvårdsbehandling som använder små kristaller eller en diamanttippad vagn för att exfoliera det översta hudlagret. Behandlingen syftar till att främja tillväxten av ny, frisk hud och stimulera produktionen av kollagen, vilket kan förbättra hudens elasticitet. Microdermabrasion kan effektivt behandla en mängd olika hudproblem, som akne, ärr, åldersfläckar, fina linjer och rynkor. Resultaten kan variera, men med rätt behandlingsfrekvens kan dessa fördelar bibehållas över tid.

Dermapen

Dermapen är en avancerad microneedling-teknik som används för att stimulera hudens naturliga kollagenproduktion. Genom att skapa tusentals mikroskopiska punkteringar i hudytan främjas hudens förnyelseprocess och minskar synligheten av ärr, rynkor och fina linjer. Behandlingen är både skonsam och effektiv, vilket gör den till ett populärt val för de som önskar en förbättrad hudstruktur utan kirurgiska ingrepp.

PRX-T33

PRX-T33 behandling är en banbrytande hudföryngringsmetod som djupt återfuktar och främjar hudens naturliga förnyelseprocess. Behandlingen erbjuder de dramatiska resultaten av en kemisk peeling utan de vanliga biverkningarna som rodnad och fjällning. Många upplever en synbart förbättrad hudton och textur redan efter första sessionen.

Kemisk peeling

Kemisk peeling är en hudföryngrande behandling som använder sig av aktiva ämnen för att avlägsna döda hudceller och främja ny celltillväxt. Genom denna teknik kan man uppnå en mjukare, jämnare hudton samt minska synligheten av fina linjer och akneärr. Det är en populär metod för dem som vill förbättra hudens lyster och textur på ett effektivt sätt.

Cryopen

CryoPen är ett avancerat medicinskt verktyg som används för att frysa bort oönskade hudförändringar genom kryoterapi. Med dess precision kan den selektivt rikta sig mot specifika hudområden, vilket minimerar skador på omgivande vävnad. Behandlingen är snabb, ofta smärtfri och lämnar sällan några ärr efter sig. Många väljer CryoPen för dess effektivitet och minimala återhämtningstid.

HydraFacial

HydraFacial är en banbrytande hudvårdsbehandling som kombinerar rengöring, exfoliering och hydrering i en enda session. Denna icke-invasiva metod används för att förbättra hudens utseende och känsla, minska fina linjer och behandla hudproblem som akne. Genom att använda specialdesignade serum fyllda med antioxidanter och hyaluronsyra får patienterna omedelbart synliga resultat

Aktiv ortopedi

Aktiv ortopedi är en medicinsk specialitet som fokuserar på att behandla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i rörelseapparaten. Målet är att förbättra rörelseförmåga och livskvalitet genom icke-kirurgiska metoder såsom träning, rehabilitering och användning av ortopediska hjälpmedel. Aktiv ortopedi strävar efter att optimera funktionen hos muskler, ben, leder och nerver genom skräddarsydda behandlingsplaner. Läs mer i vår guide.

Läkare Uppsala

Om du bor i Uppsala län kan du söka vård via en vårdcentral, eller barnavårdscentral om det är ett barn som behöver vård. Du kan hitta en vårdcentral nära dig via 1177. Du kan också skicka en vårdbegäran till Akademiska sjukhuset i Uppsala via e-tjänster hos 1177 på en blankett.

Läkare Stockholm

Hos 1177 kan du hitta närliggande vårdcentraler där du kan lista dig och söka vård vid behov. Du kan också söka vård med hjälp av egenremiss till Karolinska Universitetssjukhuset. I Sverige har vi fritt vårdval och du kan därför även söka vård hos privata mottagningar, som Sophiahemmet i centrala Stockholm.

Arbeta som läkare i Uppsala

Capio Vårdcentral Sävja

  • Adress: Västgötaresan 64, plan 1 Uppsala
  • Telefon: 018-18 37 00

Akademiska sjukhuset

  • Adress: Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala
  • Telefon: 018-611 00 00

Rättsmedicin Uppsala

  • Adress: Rättsmedicinalverket, Box 1024, 751 40 Uppsala
  • Telefon: 010-483 47 50

Läkemedelsverket

  • Adress: Läkemedelsverket, Box 26, 751 03 Uppsala
  • Telefon: 018-17 46 00

Centrumkliniken

Arbeta som hyrläkare i Stockholm

I Stockholm finns goda möjligheter att få arbete som läkare, där du kan få anställning både inom privat och offentlig sektor, eller som hyrläkare. Ett företag som förser vården med bemanningsläkare är Bonliva. De erbjuder läkare arbete som konsulter på heltid, deltid eller som ett flexibelt extraarbete. Bonliva har uppdrag för läkare med alla typer av kompetens och erfarenhet.

Ett annat företag som bemannar vården med hyrläkare är Dedicare. De har både konsultuppdrag och fasta tjänster i hela Norden för läkare med olika typer av inriktningar. Det ger möjligheten för alla läkare oavsett erfarenhet att möta nya patienter och kollegor i varierande miljöer och förfina sina kunskaper.

Fler arbetsgivare för läkare i Stockholm

Karolinska Universitetssjukhuset

  • Adress: Karolinska Universitetssjukhuset, 171 76 Stockholm
  • Telefon: 08-123 700 00

Legehuset Hammarby Sjöstad

  • Adress: Jan Inghes torg 2, 120 71 Stockholm
  • Telefon: 010-550 26 00

Västervården Husläkarmottagning

  • Adress: Indalsbacken 1 (Läkarhuset Vällingby), 162 68 Vällingby
  • Telefon: 08-87-92-12

Arbeta som sjuksköterska

Du som är sjuksköterska och söker nya utmaningar i ditt jobb har många möjligheter att hitta en ny tjänst var som helst i hela Sverige. Är du osäker på vad som erbjuds ska du börja med att titta på sskjobb.se. Där finns tusentals utlysta jobb för sjuksköterskor inom en mängd olika kategorier. Barnmorska, operationssjuksköterska, ambulanssjuksköterska, skolsköterska och distriktssköterska är bara några roller som finns att söka.

Fler jobb inom vården

Det finns ingen brist på lediga vårdjobb i Sverige. Det gäller snarare att hitta rätt i djungeln av lediga tjänster och fundera på vilken utmaning du vill ta dig an härnäst. Vi har gjort en sammanställning över var du hittar lediga jobb inom sektorn, och varför du ska söka jobb via hemsidorna vi listar. Dessutom skriver vi om olika jobb inom vården.

Vi har satt ihop en guide för dig som kollar runt efter lediga jobb som läkare. Det finns både många hemsidor som samlar dessa jobb, men på flera hemsidor är det svårt att få en överblick över tjänsterna och det kan vara svårt att filtrera jobben. I vår sammanställning har vi valt ut de företag och jobbsökarsidor som uppfyller de krav kollat efter.

Sjuksköterskor kan välja och vraka mellan uppdrag som är lediga för stunden. Vi listar var du kan söka sjuksköterskejobb i hela landet. På vissa hemsidor kan du till och med söka jobb utan CV. Då fyller du istället i ett smidigt formulär med dina erfarenheter, egenskaper, personuppgifter etc. Det är ett uppskattat för dig som inte vill lägga allt för mycket tid på jobbsökandet.

Idag väljer många läkare att vara bemanningsläkare. Därför finns det också en marknad för företag som hyr ut bemanningsläkare och sköter administrationen kring detta. I vår guide får du som vill rekrytera dessa läkare mer insikt i ämnet och saker som är bra att tänka på.

Det finns många fördelar med att låta andra rekrytera sjuksköterska till er organisation. Tidsvinsten är stor och rekryterarna som arbetar inom denna bransch är experter inom området. Det finns en hel del företag som erbjuder dessa tjänster, men vi har valt ut de som vi anser vara bäst.

Utbildningar & yrken

Bli KBT-terapeut

Om du vill bli KBT-terapeut finns det flera vägar att gå. Du kan antingen studera till psykolog eller psykoterapeut på en högskoleutbildning. Du kan även bli diplomerad KBT-terapeut via en utbildning inom coachning och samtalsterapi. Läs mer om yrket och få tips på var du kan hitta en passande utbildning.

Vad gör en samtalsterapeut?

Vad gör en samtalsterapeut och vad innebär samtalsterapi? Läs om yrket och olika inriktningar som du kan välja mellan. Få även tips på var du kan gå en samtalsterapeut-utbildning och var du kan hitta lediga jobb inom yrkeskategorin.

Utbildning samtalscoach

En samtalscoach hjälper människor att uppnå sina mål och drömmar genom samtal och övningar. Läs mer om var du kan gå en utbildning som samtalscoach, och hur det är att jobba som coach. Du kan även läsa mer om vanliga arbetsplatser inom yrket.

Vad gör en organisationskonsult?

En organisationskonsult driver det positiva förändringsarbetet i rätt riktning. Läs mer om vad en organisationskonsult gör i sitt dagliga arbete, och vad organisationsutveckling innebär. Vi tipsar även om var du kan gå en utbildning som organisationskonsult, och vad marknadslönen ligger på i dagsläget.

Motiverande samtal utbildning

Motiverande samtal utbildning lär dig en kommunikationsteknik som hjälper till att förändra beteenden och uppmuntra personer att ta ansvar för sin hälsa och välbefinnande. Genom MI kan du hjälpa andra att ta beslut som är mer i linje med deras mål och värderingar.

MI-utbildning: Distans

Är du intresserad av att lära dig hur du kan stödja andra i att hitta motivation till förändring, men du önskar flexibilitet? Då kan en MI-utbildning på distans vara rätt för dig. Nu har du möjlighet att lära dig MI online och i din egen takt. Titta närmare på vad en motiverande samtal utbildning på distans innebär samt vilka fördelar som erbjuds.

Vad är utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom (UMS) innebär att du under en längre tid har stressat betydligt mer än du har ägnat dig åt återhämtning, med vila och andra självbejakande och avslappnade aktiviteter. Kroppen har börjat reagera både psykiskt och fysiskt. Du fungerar inte längre som den höpresterande person du brukade vara. UMS är en sjukdom som du kan få bukt med via vården.

Vad är långvarig smärta?

Långvarig smärta är en sjukdom som kan diagnosticeras efter tre till sex månaders smärta. Efter så lång tid kan smärtan påverka ditt vardagsliv så mycket att du ändrar dina vanor och får en sämre livskvalitet. Tidsspannet, som skiljer akut smärta från kronisk sådan, handlar bland annat om hur snabbt en vävnadsskada normalt läker.

Vad är ADHD?

ADHD är en neurologisk utvecklingsstörning som ofta diagnostiseras i barndomen men kan kvarstå in i vuxen ålder. Det kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och hyperaktivitet. Personer med ADHD kan ha problem med att fokusera på uppgifter, sitta stilla, och kan agera utan att tänka på konsekvenserna. Det är dock viktigt att notera att ADHD också kan medföra positiva drag såsom kreativitet och hög energinivå. Behandling kan inkludera medicinering, terapi och anpassningar i hem- och skolmiljöer.

Hur lång tid tar en ADHD-utredning?

En ADHD-utredning kan variera i längd beroende på flera faktorer, men tar vanligtvis mellan 3 till 6 månader. Denna tid kan dock variera beroende på individens specifika omständigheter, tillgängligheten av hälsovårdstjänster och hur omfattande utredningen är. Utredningsprocessen inkluderar vanligtvis intervjuer, psykologiska tester och ibland medicinsk utvärdering. Läs mer om hur lång tid en ADHD-utredning tar och få svar på fler frågor här.